Şehir Konuşmaları'nda Marmara Denizi'ni Konuştuk
Asu Aksoy yaptığı açılış konuşmasında Antroposen Çağ'da insan, çevre ve deniz ilişkisinden bahsetti. Sonrasında Marmara Denizi’nin geçmişten günümüze uzanan durumu ile ilgili bir çerçeve çizmek üzere sözü akademisyen konuşmacılara devretti.
İstanbul Üni. Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahsen Yüksek Marmara Denizi’nin bir deniz olarak nasıl bir özel habitata sahip olduğu, çevresindeki Karadeniz ve Akdeniz gibi alanlar üzerindeki etkisi ve biyoçeşitliliğinin zaman içerisindeki değişimi üzerine konuştu. Ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi’nin yeşil rengi gibi kendine özel yanlarından ve yaptığı gözlemlerde sualtı dünyasındaki değişim ve bunların gelecekte doğurabileceği sonuçlardan bahsetti.
Bu çizilen çerçevenin ardından bölgesel çapta yapılan çalışmalarla ilgili Marmara Belediyeler Birliği Çevre Yönetimi Koordinatörü Dr. Ahmet Cihat Kahraman bilgilendirmede bulundu. Marmara Belediyeler Birliğin’nin nasıl Marmara Denizi’ni korumak amacıyla kurulduğundan, müsilaj krizinden ve bu krizle ilgili yürütülen çok paydaşlı çalışmanın nasıl örnek gösterilebileceğinden bahsetti.
İSKİ Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı, Prof. Dr. Tuğba Ölmez Hancı İstanbul’un su sorunundan, atık su arıtımında gelinen noktadan ve derin deşarjdan ne anlamamız gerektiğinden bahsetti. Yerel yönetimlerden bir diğer isim ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mesut Önem idi. Önem, İzmit Körfezi'nin önemi ve bir iç deniz körfezine iyi bakmanın zorlukları üzerine konuştu.
Deniz Temiz TURMEPA Derneği Çevre Projeleri Yöneticisi Dağhan Mehmet Yazıcı ise bir sivil toplum kuruluşu olarak Marmara Denizi konusunda üzerlerine düşen görevleri ve sorumlulukları anlattı. Süreçle ilgili aldıkları rolü, insanlara ulaşmanın, bilinçlendirmenin ve kent yaşamının içinde yer alan denizlere yaklaşımı değiştirmenin öneminden bahsetti.