Sokak Dönüştürme Sekiz Belediye ile Başladı
Program kapsamında gelen başvurular arasından seçilen ve destek almaya hak kazanan sekiz belediye şunlar oldu: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Arnavutköy Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, İnegöl Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Serdivan Belediyesi. Sekiz belediyenin önerdiği alanlarda gerçekleştirilecek prova uygulamalar hedefiyle başlayan destek programı, belediyelerin proje ekiplerinin katılımıyla gerçekleşen ve dinamik temposu, yoğun içeriği ile hem öğrenme hem de uygulama pratiklerini içeren çok katmanlı bir süreci kapsıyor.
Programın ilk adımı olan ve 10 Nisan 2023 tarihinde çevrim içi gerçekleştirilen ilk buluşmada, sekiz belediyenin proje ekipleriyle bir araya gelindi. Genel çerçeve ve tanışmanın ardından GDCI’dan Hayrettin Günç “Çocuklar için Sokaklar Tasarlamak” başlıklı sunumunu gerçekleştirildi. Sunumların ardından ilk Sokak Dönüştürme Prova Uygulama Destek Programının uygulayıcı belediyelerinden olan Gebze Belediyesinin Urban October’da gerçekleştirilen prova süreci, Proje Koordinatörü Beyza Kaya Günaydın tarafından proje ekipleriyle paylaşıldı.
Programın ilk buluşmasını, 11 Nisan 2023 tarihinde Superpool’dan Beyza Gürdoğan tarafından verilen ve prova uygulama sürecinin başlangıç adımı niteliğine sahip olan “Veri Toplama” eğitimi ve atölyesi takip etti. Bu eğitimin uygulaması ise 13 Nisan ve 14 Nisan 2023 tarihlerinde İstanbul ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinin uygulama alanlarında proje ekiplerinin bir araya geldiği Uygulamalı Veri Toplama Eğitiminde gerçekleştirildi. 17 Nisan 2023 günü gerçekleşen çevrim içi buluşma ile tasarım ve prova uygulama basamakları tarif edildi ve ardından her belediye kendi proje alanında veri toplama çalışmalarını başlattı.
2 Mayıs 2023’te Marmara Belediyeler Birliğinde bir araya gelen proje ekipleriyle, her bir belediyenin kendi alanında yürüttüğü veri toplama çalışmalarının sonuçları dikkate alınarak Verilerin Değerlendirilmesi ve Geometri Tasarımı Atölyesi yürütüldü. 9 Mayıs’ta tekrar yüz yüze bir araya gelen proje ekipleriyle proje alanı üzerinde veriye dayalı tasarım kararları almak ve prova uygulamaya yönelik somut adımları belirlemek için Sokak Dönüştürme Prova Tasarım Atölyesi gerçekleştirildi. Aynı zamanda, atölye kapsamında proje ekipleri, GDCI tarafından tasarlanmış olan ve kenti 95 cm boyundaki bir çocuğun gözünden görme olanağını sunan periskoplar aracılığıyla mekânı çocukların gözünden görme deneyimini yaşadı. Bu atölyeye Betek Boya Pazarlama bünyesinde renk uzmanı olarak görev yapan Özge Dündar da katılım göstererek proje ekipleriyle görüşmeler sağladı.
9 Mayıs Salı günü gerçekleşen atölye ile öğrenme programları tamamlanmış ve uygulama adımları başlamış oldu. Program sekiz belediyenin kendi seçtikleri alanda gerçekleştirecekleri sokak dönüştürme prova uygulamalar için gerekli hazırlıklar ve Haziran ve Eylül aylarında sokaklarda gerçekleştirilecek provalarla devam edecek.