Marmara Denizi Günü Etkinliklerine Bilimsel Çalışmalarla Start Verildi
2022 yılında Marmara Denizi Günü ilan edilen 8 Haziran, bu yıl biyoçeşitlilik temasıyla ve #MarmaraHepimizin mesajının verileceği etkinliklerle kutlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteği ile Marmara Belediyeler Birliği koordinasyonunda tüm vatandaşların davetli olduğu eş zamanlı kıyı temizliği etkinlikleri ve başta belediyeler olmak üzere çeşitli paydaşlar tarafından düzenlenecek bir dizi etkinlik hayata geçirildi.
Tezleri Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu değerlendirdi
Marmara Belediyeler Birliği tarafından Lisansüstü Tez Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan Marmara Denizi temalı tezlerin sunulduğu “Lisansüstü Çalışmalar Odağında Marmara Denizi” başlıklı çevrimiçi program ile Marmara Denizi Günü etkinlikleri 6 Haziran’da başladı. Programda öğrenciler biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, mimari gibi başlıkların yer aldığı tezleri sunarken aralarında Prof. Dr. Güleda Engin, Prof. Dr. Gülşen Altuğ, Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Prof. Dr. Nüket Sivri ve Prof. Dr. Saadet Karakulak’ın bulunduğu Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurulu üyeleri değerlendirmelerde bulundu.
“Kirlilikle mücadelede en önemli mühimmatımız da bilimsel teknikler ve araştırmalar”
Programın açılışında konuşan MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın “Gerek Karadeniz ile Ege Denizi arasında bir su köprüsü olması, gerekse etrafında Türkiye’nin hem kentsel hem de endüstriyel açıdan en yoğun kentlerinin bulunması Marmara Denizi’ni kirliliğe karşı çok hassas ve kırılgan bir durumda bırakıyor. Her ne kadar iç karartıcı görüntülerle karşı karşıya kaldıysak da 2021 yılında yaşadığımız müsilaj vakasını takiben yürütülen sistematik çalışmaların yarattığı fayda, bu vakanın neredeyse bin nasihatten hayırlı bir musibet olduğunu düşündürüyor. Süreç, tıpkı birden fazla cephede mücadele verilen bir savaşa benziyor. Bu savaşta en önemli mühimmatımız da bilimsel teknikler ve araştırmalar… Bu nedenle 8 Haziran Marmara Denizi Günü programlarını lisansüstü çalışmalara odaklanan bu seminer ile başlatmayı anlamlı buluyorum.” şeklinde konuştu.
8 Haziran Marmara Denizi Günü'nde gerçekleştirilecek tüm etkinlikler marmara.gov.tr adresinde dijital etkinlik haritasında yer alıyor.
Sunulan Tezler:
- Denizel Çevre Politikası ve İklim Krizi: Türkiye, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Karşılaştırmalı Analizi
Aygün Karlı, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi (DR)
- İklim Değişikliğinin Marmara Deniz Seviyesine Olan Etkisinin Araştırılması
Gözde Kavas, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Geomatik (YL)
- Kentsel Kıyı Alanlarının İklim Değişikliğine Uyumunda Mimari Tasarım Stratejilerine Yönelik Karar Destek Sistemi Geliştirilmesi
İsa Çal, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bina Araştırma ve Planlama (Mimarlık) (DR)
- Marmara Denizi Marinalarında Bakteriyolojik Çalışmalar
Meryem Öztaş, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi (DR)
- İstanbul Kıyısal Alanında Mikroplastiğin Konumsal ve Zamansal Dağılımı (DR)
Zülal Sönmez, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği
Değerlendirme:
- Güleda Engin, YTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurul Üyesi, Prof. Dr.
- Gülşen Altuğ, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Öğr. Üyesi ve Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurul Üyesi, Prof. Dr.
- Melek İşinibilir Okyar, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurul Üyesi, Prof. Dr.
- Nüket Sivri, İÜ Cerrahpaşa Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurul Üyesi, Prof. Dr.
- Saadet Karakulak, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Marmara Denizi Bilim ve Teknik Kurul Üyesi, Prof. Dr.