Yerel Diplomasi 101 Öğrenme Programı Düzenlenecek
Yerel Diplomasi 101 Öğrenme Programı Nedir?
Günümüzde yerel yönetimler hizmet kapasitelerini güçlendirmek, iklim değişikliği ve göç gibi küreselleşen sorunlara çözüm üretmek, küresel barışa katkı sunmak ve bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla giderek daha fazla uluslararası temas geliştirmektedir. Bu etkileşim başta kardeş şehir ilişkileri geliştirme, uluslararası kent ağlarına üye olma ve uluslararası etkinliklere katılım olmak üzere farklı yerel diplomasi araçları yoluyla gerçekleşmektedir. Nitekim, yerel yönetimler yürüttükleri çalışmalarda küresel gündemlerden ilham almakta; üye oldukları uluslararası kent ağları ya da uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinliklerdeki tartışmalara aktif katılımlarıyla uluslararası politika yapım süreçlerine de katkı sunmaktadır. Ayrıca, belediyeler uluslararası fonlar aracılığıyla da projelerini hayata geçirmektedir. Kısacası, yerel ve küresel sürekli etkileşim içindedir ve birbirini farklı araçlar aracılığıyla beslemektedir.
Yerel Diplomasi 101 Öğrenme Programı, belediyelerin yerel diplomasi alanındaki kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası fonlara erişim süreçlerinde daha etkin rol almalarını sağlamak amacıyla tasarlandı. Program kapsamında katılımcılara Türkiye’nin dış politikasının temel ilkeleri, uluslararası projeler ve fon kaynaklarına erişim, kardeş şehir ilişkileri, uluslararası kuruluşlar ve kent ağlarıyla iş birlikleri, küresel gündemler, diplomatik temsil ve protokol gibi alanlarda bilgi ve yetkinlik kazandırılması ve belediyelerin uluslararası arenada etkinliklerini artıracak stratejiler geliştirmelerinin desteklenmesi hedefleniyor. Ayrıca programda yerel yönetimlere yönelik AB fon fırsatlarına ilişkin detaylı bilgilendirmenin ardından katılımcıların örnek uygulamalarını ve karşılaştıkları sorunları paylaşmalarını sağlayacak interaktif oturumlara yer verilecek.
Marmara Bölgesi Yerel Diplomasi Araştırması Nedir?
Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Marmara Bölgesi’nde dış ilişkiler konusunda belediyeler tarafından yürütülen çalışmaları ve belediyelerin farklı uygulamalarını ortaya çıkarmak, dış ilişkiler konusundaki kurumsal, yasal ve finansal kapasite, ihtiyaç ve sorunlarını tespit etmek ve bu sorunların üstesinden gelmek için atılabilecek adımları içeren politika önerileri geliştirmek amacıyla Aralık 2022 - Ocak 2024 tarihleri arasında üye belediyelerine yönelik “Marmara Bölgesi Yerel Diplomasi Araştırması” yürütmüştür. Araştırmanın sonuçları ve bu sonuçlara dair öneriler “Marmara’nın Yerel Diplomasi Analizi: Yerel Yönetimlerin Küresel Bağlantıları” başlıklı raporda sunulmuştur. Rapora buradan ulaşılabilir.
NOT: Raporu kamuoyuyla paylaşmak üzere 12 Şubat 2025 tarihinde 10.00-12.00 saatleri arasında Zoom üzerinden çevrim içi olarak lansman webinarı gerçekleştirilecektir. Eğitimden bir hafta önce gerçekleşecek olan çevrim içi lansman webinarını takip etmek isteyenler ayrıca buradan kayıt olabilir.
Rapor lansman webinarı, öğrenme programından tamamen bağımsız bir program olup bütün ilgililere açıktır. Öğrenme programı için herhangi bir katılım ön koşulu yoktur.
Programa Nasıl Başvuru Yapılır?
Öğrenme programına katılım kontenjanla sınırlı olup katılım sağlamak isteyen ilgililerin mbb.bb/yereldiplomasi101 adresinde yer alan başvuru formunu doldurmaları gerekiyor.
Son Başvuru Tarihi Nedir?
- Öğrenme programı için son başvuru tarihi 10 Şubat 2025’tir.
- Başvuru sonuçları 12 Şubat 2025 tarihinde e-posta yoluyla iletilecektir.