DUT 2024 Yılı Çağrısı İçin Başvurular Başladı!
DUT Çağrısı Nedir?
Ufuk Avrupa Programı kapsamında projelendirilen Kentsel Geçişleri Sürdürülebilir Bir Geleceğe Yönlendirme Ortaklığı Çağrısı 2024 (DUT CALL), şehirlerin daha sürdürülebilir bir ekonomiye ve işlevselliğe geçişlerine yardımcı olmak için kentsel zorlukları ele alan uluslararası araştırma ve yenilik projeleri desteklenmektedir.
Çağrı Konuları
Ortaklık çağrılarını “Geçiş Yolları (Transition Pathways-TP)” adı verilen üç temada gruplandırılmıştır:
Döngüsel Kent Ekonomileri Geçiş Yolu (Circular Urban Economies-CUE): Bu tema, şehirlerin kaynakları daha verimli kullanmasını ve gezegen üzerindeki etkilerini azaltmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu tema kapsamında odaklanılacak başlıklar aşağıdaki gibidir:
Konu 1: Kentsel su döngüleri için yeni bir paradigma yaratmak.
Konu 2: Biyolojik çeşitlilik için kentsel alanı yenilemek, yeniden kullanmak, korumak ve muhafaza etmek için döngüsel modeller oluşturmak.
Konu 3: Çoklu şehir stratejileri için döngüsel kentsel ekonomi izleme ve yönetimi
Bu konu için daha fazla bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
15 Dakikalık Şehir Geçiş Yolu (15-minute City): Bu tema, kentsel mobilite dönüşümlerini destekleyen kavramlar, kanıtlar ve müdahaleler teşvik etmektedir. Şehirlerimizi daha yaşanabilir, kapsayıcı ve iklim nötr hale getirmek için, farklı kentsel bağlamları tanıyan 15 dakikalık mahallelere odaklanılmaktadır. Bu tema kapsamında odaklanılacak başlıklar aşağıdaki gibidir:
Konu 1: Şehir içi hareketliliği ilerletmek: Kapsayıcı ve genç odaklı hareketlilik sistemleri için yenilikler oluşturmak.
Konu 2: Şehir içi hareketlilik sistemlerini yeniden değerlendirmek: Sürdürülebilir şehir bölgeleri için sistem yeniliği ve yakınlık politikaları yaratmak.
Konu 3: Şehir içi hareketlilik geçişine dair kanıtlar: Etkili karar verme için veri ve göstergeler
Bu konu için daha fazla bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Pozitif Enerji Bölgeleri Geçiş Yolu (Positive Energy Districts-PED): Bu tema, Avrupa genelinde PED'lerin planlanması, uygulanması ve çoğaltılmasını desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu faaliyetler, 2025 yılına kadar en az 100 PED'in hayata geçirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Bu tema kapsamında odaklanılacak başlıklar aşağıdaki gibidir:
Konu 1: Çok seviyeli bir perspektiften yerel pozitif enerji bölgeleri (PED) oluşturmak.
Konu 2: İklim nötr şehre doğru: PED'ler, sistem entegrasyonu ve kentsel stratejiler
Konu 3: Şehir içi enerji geçişini yönetmek: Veri yönetimi ve karar destek sistemleri
Bu konu için daha fazla bilgiye bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.
Proje Sunma Aşamaları:
Çok ortaklı uluslararası konsorsiyumlar tarafından sunulacak proje önerilerinin destekleneceği DUT 2024 Çağrısı iki aşamalı başvuru sürecine sahiptir:
Ön Proje(Pre-proposal)
- 1.Uluslararası Aşama: Ön proje başvurusu gerçekleştirilir. Uluslararası hakem kurulu projeleri puanlandırılır. Yüksek puan alan ön proje teklifleri, tam proje teklifi sunmaya davet edilir.
- 1.Ulusal Aşama: Uluslararası konsorsiyumda yer alan her bir proje ortağı kendi ülkesinin fonlama kuruluşuna (Türkiye için TÜBİTAK) kurumun prosedürleri doğrultusunda başvuru gerçekleştirir (Başvuru adresine ulaşabilirsiniz) ve uygunluk kontrolünden geçer.
Tam Proje(Full-Proposal)
- 2.Uluslararası Aşama: Aşamayı geçmeye hak kazanan ön teklif sahibi konsorsiyumlardan başarılı olanlar kapsamlı projelerini sunar. Uluslararası hakem kurulu projeleri puanlandırır.
- 2.Ulusal Aşama: Uluslararası aşamanın 2. aşamasında başarılı olarak seçilen projelerin tüm ortakları, ulusal aşama için doğrudan kendi ülkesinin ilgili fonlama kuruluşuna başvurur ve fonlarını ilgili kuruluştan alır.
Ülkemizden Desteklenebilir ve Başvuru Yapabilecek Kuruluşlar
- Üniversiteler
- Araştırma merkezleri
- Özel şirketler (Start-up’lar, KOBİ'ler ve büyük şirketler dahil)
- Belediyeler
- Kamu otoriteleri/Devlet kurumları
- Ar-Ge Tüzel Kişilikleri
Ortak Bulma Platformu
Çok uluslu proje konsorsiyumu olarak proje başvurusunda bulunan çağrılarla ilgilenen diğer kuruluşlarla tanışmak ve birebir görüşmeler gerçekleştirmek için hayata geçirilen DUT 2024 Çağrısı Ortak Bulma Platformu (Matchmaking Platform) anasayfasına, kayıt linkine ve kayıt gerçekleştiren araştırmacıların profillerine ilgili linklerden ulaşabilirsiniz.
Çağrı Takvimi
İlk aşama uluslararası proje başvuruları(ön-proje) açılışı: 2 Eylül 2024
Uluslararası ilk aşama (ön proje) başvuruları kapanışı: 14 Kasım 2024
Uluslararası İkinci aşama proje başvuru açılışı: Şubat 2025
Uluslararası İkinci aşama için son başvuru: 24 Nisan 2025
Çağrı ile ilgili takvim için daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Daha detaylı bilgi için çağrı sekreteryasının iletişim adresine buradan ulaşabilirsiniz.