Teoriden Pratiğe, Sokaklar Dönüşüyor!
Marmara Belediyeler Birliği (MBB) Yerel Yönetim Akademisi, Superpool ve Global Designing Cities Initiative (GDCI-Global Kent Tasarımı İnisiyatifi) iş birliğiyle yürütülen Sokaklar Dönüşüyor Programı, üçüncü döneminde öğrenme programları ve tasarım atölyelerini geride bırakarak yedi belediye ile prova uygulamaya ve beş belediyeyle kalıcı uygulama hazırlıklarına başladı. Atölyelerin ardından her bir belediye ekibi seçtiği uygulama alanı için güvenli ve kapsayıcı bir kamusal alan oluşturmaya yönelik tasarım kararlarını belirledi ve uygulama hazırlıklarına ilişkin belediye içi koordinasyon süreçlerini başlattı.
Geçici ve Esnek Kısa Süreli Prova Uygulamalar
Prova Uygulama Modülü kapsamında bir araya gelen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Avcılar Belediyesi, Fatih Belediyesi, İzmit Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Serdivan Belediyesi ekipleri, Taktiksel Tasarıma Giriş, Çocuklar için Sokaklar Tasarlamak, Uygulamalı Veri Toplama, Katılım ve İletişim Süreci, Veri Odaklı Geometri ve Tasarım Atölyelerinden oluşan çevrim içi ve yüz yüze öğrenme programlarını tamamladı. Veriye dayalı karar verme yaklaşımıyla ilerleyen programda her bir ekip, belirlediği uygulama alanına yönelik veri toplama çalışmalarını gerçekleştirdi. Saha çalışmalarının ardından ekipler, tasarım kararlarını üretmek ve uygulama hazırlıklarını belirlemek üzere yüz yüze atölyelerde MBB’de bir araya geldi. GDCI’dan Hayrettin Günç ve Superpool’dan Beyza Gürdoğan'ın yürütücülüğünde gerçekleşen atölyelerde ekipler tasarım kararlarını paylaştı ve desen, renk ve kent mobilyaları konularında sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler geliştirdi. Bu atölye çalışmaları süresince, ekipler yalnızca teknik becerilerini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda çalışmalarını farklı belediye ekipleriyle paylaşarak, birbirlerine kritik verme ve birbirinden öğrenme imkanı buldular.
Prova ile Şekillenen İklime Duyarlı Kalıcı Uygulamalar
Kalıcı Uygulama Modülünde, prova uygulama modülünü başarıyla tamamlamış ve kalıcı uygulamaya geçmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, İnegöl Belediyesi ve Maltepe Belediyesi ekipleri, veriye dayalı tasarım uygulamalarının yapılması, doğa tabanlı tasarım ve iklime duyarlı malzeme seçimi gibi konularının ele alındığı Veri ve Geometrinin Değerlendirilmesi ve Doğa Tabanlı Tasarım ve Malzeme Seçimi öğrenme programını tamamladı. Prova uygulama deneyimlerini ve kazanımlarını değerlendiren ekipler, uygulama sonrası topladıkları veriler doğrultusunda tasarım kararlarını revize etmek, iklime duyarlı, sürdürülebilir ve düşük bütçeli malzeme seçmek ve uygulama prosedürlerine karar vermek için tasarım atölyelerinde bir araya geldi. Uygulama sürecine giren ekipler, gerekli izinleri ve görev dağılımlarını netleştirmeye başladılar. İlerleyen süreçte ise, provada boya ile kazandıkları alanları, gerektiği yerlerde asfalt sert zemini kaldırarak, sürdürülebilir, doğa-tabanlı ve geçirgen malzemeler ve bitkilendirme ile iklime dayanıklı kamusal mekânlara dönüştürecekler.
Eylül-Ekim Aylarında 8 Prova, Kasım-Aralık Aylarında 5 Kalıcı Uygulama Hedefine Doğru
Atölyelerde çalışmalarını tamamlayan Prova ve Kalıcı Uygulama ekipleri, uygulama hazırlıkları, alınması gereken izinler ve belediye içi koordinasyona ilişkin çalışmalara başladı.
İlerleyen süreçte ekipler, gerçekleşecek koordinasyon toplantıları kapsamında program yürütücüleri ile iletişim halinde kalarak uygulama sürecinde ortaya çıkabilecek engelleri önceden tespit edip uygulanabilir çözümler üretecekler. Koordinasyon toplantılarına ek olarak mezun ekiplerin prova uygulama deneyimini yeni dönem belediye ekipleriyle, bire bir eşleşmelerle paylaşacağı Mentor buluşmaları gerçekleştirilecek. Prova uygulama açılışları için Eylül-Ekim 2024 hedeflenirken, kalıcı uygulama açılışları için Kasım-Aralık 2024 hedefleniyor.