Yeni Avrupa Bauhaus Vizyonu İstanbul’da Hayat Buldu
Avrupa Birliği tarafından çevresel, sosyal ve kültürel dönüşümün desteklenmesi amacıyla geliştirilen New European Bauhaus (NEB - Yeni Avrupa Bauhaus) Aracı kapsamında düzenlenen “NEB Türkiye Co-Learn & Connect” etkinliği, 7 Temmuz 2025 tarihinde İstanbul’da başarıyla tamamlandı. Etkinlik; Ufuk Avrupa'da Türkiye için Teknik Destek Projesi kapsamında TÜBİTAK, Marmara Belediyeler Birliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark iş birliğinde hayata geçirildi.
Farklı sektörlerden uzmanları ve kurumları bir araya getiren etkinlik, NEB’in temel değerleri olan sürdürülebilirlik, kapsayıcılık ve estetik ekseninde ortak aklı harekete geçirmeyi amaçladı. Katılımcılar; disiplinler arası iş birlikleri ile yeni fikirler üretme, başarılı uygulamaları paylaşma ve proje fikirlerini geliştirme fırsatı buldu.
Programın açılış konuşmalarını TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Müdürü Çağrı Yıldırım, Marmara Belediyeler Birliği Eğitim ve Projeler Müdürü Görsev Argın Uz ve Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zafer Gemici gerçekleştirdi.
Ardından, Avrupa Komisyonu Politika Uzmanı Emilie Vandam çevrimiçi olarak NEB konseptini, değerlerini ve Avrupa Komisyonu’nun bu alandaki destek mekanizmalarını katılımcılarla paylaştı.
Deneyim Paylaşımı Paneli: Avrupa’dan İlham Veren Uygulamalar
Etkinliğin “NEB Deneyim Paylaşımı” başlıklı panel oturumunda; Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen uzman isimler NEB uygulamalarına dair deneyimlerini aktardı. Panelin moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark’tan Sonia Baghernezhad Irani üstlenirken, panelistler arasında ECTP Genel Sekreteri Alain Zarli, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Annemie Wyckmans, Fürst Möbel GmbH Genel Direktörü Lukas Fürst ve Metabuilding Genel Direktörü Germain Adell yer aldı.
Öğleden sonraki oturum 21 kurumun kendilerini ve NEB ile ilişkili projelerini tanıttıkları “Pitching Oturumu” ile başladı. NEB konusunda Türkiye ekosistemini daha yakından tanımaya olanak sağlayan oturumun ardından gerçekleştirilen “Türkiye NEB Uzmanlık Haritalaması (NEB Expertise Mapping Türkiye)” başlıklı atölyede “NEB with Me, Us, and All Possibilities” (NEB benimle, bizimle ve tüm olasılıklarla) temalı etkileşim içeriği, katılımcıların NEB değerleriyle olan bireysel ve kurumsal ilişkilerini keşfetmelerini sağladı. Üç bölümden oluşan atölyenin “NEB & Me – Personal Reflection Zone” (NEB & Ben – Kişisel Yansıtma Alanı) bölümünde katılımcılar, NEB’in estetik, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık ilkelerini kendi yaşam deneyimleri üzerinden değerlendirme fırsatı buldu. “NEB & Our Work – Interactive Circle” (NEB & Bizim Çalışmamız – Etkileşimli Çember) bölümünde, farklı kurumlardan gelen temsilciler yürüttükleri çalışmalarla NEB değerleri arasındaki kesişimleri oluşturulan fiziksel bir çember içerisinde paylaşarak ortak öğrenmeyi güçlendirdi. Atölyenin “NEB & All Possibilities – Group Visioning by Destination” başlıklı son bölümünde ise katılımcılar, NEB’in sunduğu olanaklardan yola çıkarak geleceğe dair kolektif vizyonlar ve potansiyel proje işbirlikleri geliştirdi.
NEB’in Türkiye’deki Geleceği İçin Güçlü Bir Adım
NEB Türkiye Co-Learn & Connect etkinliği, NEB yaklaşımının Türkiye’de daha yaygın ve etkili bir şekilde uygulanmasına yönelik önemli bir adım oldu. Katılımcılara yeni bakış açıları kazandıran ve gelecekteki çok paydaşlı iş birliklerine zemin hazırlayan etkinlik, ortak değerler etrafında sürdürülebilir çözümler geliştirilmesine katkı sağladı.